Dita evropiane e terapisë së të folurit dhe gjuhës

Dita evropian e terapisë së të folurit dhe gjuhës, që sivjet i kushtohet komunikimit të augmentuar (përforcuar) dhe alternative po shënohet edhe në Kosovë me aktivitete të shumta. Me këtë rast po sjellim të shqipëruar një përmbledhje të AAC-së të publikuar në ueb faqen http://www.cplol.eu/2-uncategorised/68-european-day-2018-aac.html: Komunikimi i augmentuar dhe alternativ Susan Balandin, Shefe inauguruese për…

Mbështetja e fëmijëve me çrregullime të komunikimit në shkollë

Numri i fëmijëve më çrregullime apo probleme të të folurit dhe gjuhës fatkeqësisht ka shënuar trend në rritje në të gjitha vendet e botës. Nga ky trend natyrshëm nuk mund të kursehet as Kosova. Prandaj, mësimi gjithëpërfshirës apo inkluziv që synon përfshirjen e fëmijëve me paaftësi dhe nevoja të veçanta, në klasat e rregullta është…

Mësues: Kujdes me zërin tuaj

Diku rreth 17.9 milion të rritur, përfshirë shumë mësues, raportojnë problem me zërin e tyre Ky është një mësim që ia vlen të mësohet: Mësuesit që përpiqen ta bëjnë punën më së miri për nxënësit e tyre duhet të kenë kujdes dhe të ruajnë atë që mund të jetë pasuria e tyre më e vlefshme…

Mësimdhënësit dhe belbëzimi në klasë

Terapia e të folurit ka një traditë modeste në Kosovë. Prandaj edhe puna jonë si logoped përcillet me paragjykime nga më të ndryshmet, sfida nga më banalet si dhe stigmë primitive. Fatkeqësisht të gjitha këto jo rrallë mund të vijnë edhe nga njerëz të ditur që do të duhej të luftonin këto anomali si mësimdhënës…

Hulumtime të reja mbi belbëzimin

Perceptimi i logopedëve mbi bilingualizmin si faktorë rreziku për belbëzim Courtney T Byrd, Ayesha N Haque dhe Kia Johnson2 Abstrakti Hulumtuesit kanë sygjeruar se të qenurit bilingual mund të rrisë gjasat e zhvillimit të belbëzimit. Ky sygjerim në kohën e fundit është zhvlerësuar nga të dhënat që tregojnë se fëmijët bilingual (që flasin njëkohësisht dy gjuhë)…

Mësimdhënësit dhe logopedët: këshilla për bashkëpunim efektiv

Nga Maureen Wilson Në ditët e sotme, ju do të gjeni të paktën një fëmijë në secilën klasë që është duke marrë shërbimet terapeutike të të folurit dhe gjuhës në një formë. Kjo do të thotë se ju, si mësimdhënës sigurisht do të keni një lloj komunikimi me logopedin e shkollës. Në të kaluarën, logopedët…

Çrregullimet zhvillimore të gjuhës: gjendjet më të shpeshta të fëmijërisë për të cilat nuk keni dëgjuar kurrë

22 Shtator 2017 Profesor Courtenay Norbury demistifikon paragjykimet e shpeshta në lidhje me fëmijët mbi këtë gjendje pak të njohur dhe dobët të kuptuar Çrregullimi zhvillimor i gjuhës (ÇZhGj) është diagnostikuar kur fëmija dështon që të fitojë gjuhën vetjake për arsye të paqarta. Kjo ka për pasojë fëmijën që ka vështirësi për të kuptuar atë që…